Андрю ХИГИНС*The New York Times  По време на посещението си

...
Андрю ХИГИНС*The New York Times  По време на посещението си
Коментари Харесай

„Желязното приятелство“ между Сърбия и Китай

Андрю ХИГИНС*
The New York Times
 
По време на визитата си в другарски европейски страни китайският водач Си Дзинпин отбелязва 25-ата годишнина от американската бомбардировка, която унищожи китайското посолство в Белград. Тогава починаха трима китайски публицисти.
В Белград Китай и Сърбия оповестиха своето „ желязно другарство “ и подчертаха околните политически и стопански връзки сред двете страни, които споделят предпазливостта си към Съединените щати.
„ Железното другарство сред Китай и Сърбия устоя тестването на интернационалните стихии и бедствия. То има дълбоки исторически корени, мощна политическа основа, необятни общи ползи и мощна социална основа поддържа “, сподели Си на президента Вучич.
За разлика от последното посещаване на Си в Източна и Централна Европа през 2016 година, когато беше посрещнат с митинги в Чешката република, в този момент той получи другарски банкет в Белград. Жителката на Белград Сара Маркович сподели, че нейният татко и негови другари - почитатели на неразрешеното в Китай духовно придвижване Фалун Гонг, което Пекин назовава „ злобен фетиш “, са били арестувани малко преди визитата на Си. Но опитите да се свържем със сръбската полиция, с цел да потвърдим информацията, бяха несполучливи.
Китай е най-големият задграничен вложител в Сърбия. Нарастващите стопански връзки на двете страни разшириха връзките, които започнаха преди разпадането на Югославия при започване на 90-те години.
Годишнината от бомбардировките на НАТО идва в миг, когато Си Дзинпин се пробва да укрепи връзките със Съединените щати и Източна Европа. Очакваше се той да посети мястото на унищоженото посолство, както нормално правеха китайски чиновници при визити в Белград, само че до късно вечерта той не се появи там. При последното си пътешестване до Сърбия през 2016 година Си посети китайския културен център, издигнат на мястото на американските ракетни удари.

    
Сърбия подписа контракт с китайската CRRC Changchun Railway Vehicles Co за пазаруването на 20 влакови композиции. Влаковете ще развиват 200 км/ч и ще влязат в употреба през 2025 година по изцяло обновената линия от Белград до Будапеща. Разстоянието е 340 км - 180 км в Сърбия и 160 км в Унгария. С новите влакове и по новото трасе дистанцията сред двете столици ще се взема за по-малко от три часа, вместо за осем, както е сега

Интересното в тази ситуация е, че Си Дзинпин не повтори възмущението, изразено от китайското Министерство на външните работи, което прозвуча по този начин: „ Народът на Китай в никакъв случай няма да не помни това варварско безчовечие, осъществено от НАТО, в никакъв случай няма да приемем тази трагична история да се повтори... "
Сърбия, която към момента не е преглътнала провалянето на християнските сърби от османските турци в борбата през 1389 година, се вижда като

праведна страна, афектирана от враждебните чужденци

Сърбия и Китай взаимно се поддържат за териториалните си искания: Китай претендира за отделилия се остров Тайван, а Сърбия си желае Косово - някогашна сръбска територия, оповестила самостоятелност след бомбардировките на НАТО.
„ Имаме ясна позиция за целостта на Китай - Тайван е Китай! А Китай поддържа териториалната целокупност на Сърбия без никакви запаси “, сподели президентът Вучич, който е бил министър на информацията при президента Слободан Милошевич по време на войната в Косово.
В огромна част от Европа, изключително в някогашните комунистически страни в източната част на континента, публичното мнение за Китай внезапно се утежни след спора в Украйна. Но Сърбия, която сходно на Китай има тесни връзки с Русия, остава твърдо прокитайска и към момента чака

милиарди долари вложения от Пекин

Но като множеството европейски страни, Сърбия има възходящ търговски недостиг с Китай и президентът Вучич се надява да понижи пасивите с ново съглашение за свободна търговия. Той сподели, че съглашението ще разреши на Сърбия да изнася безмитно 95% от своите артикули. Въпреки че Сърбия има единствено няколко продукта, от които Китай се нуждае, Вучич има вяра, че сръбските фермери ще получат преференциални контракти за доставка на сини сливи и боровинки.
Александър Вучич и унгарският министър председател Виктор Орбан бяха единствените европейски водачи, които участваха на октомврийската среща в Пекин за инфраструктурната стратегия „ Един пояс, веднъж “. В китайската столица също бе съветският президент Владимир Путин и десетки други задгранични водачи.

Белград беше декориран с китайски флагове и билбордове

отдаващи респект на „ скъпите китайски другари “. Тълпи от хора се подредиха по улиците, с цел да поздравят водача на Китай. Опозиционните политици настояват, че тези прояви на национална обич са изкуствено подклаждани от управляващите, които наредили на държавните чиновници да изоставен работните си места, с цел да приветстват Си.
Държавният ефирен оператор на Сърбия даже прекъсна излъчването си на музикалния конкурс Евровизия - извънредно известно събитие, гледано от милиони фенове в цяла Европа, с цел да отдели ефирно време за церемонията по посрещането на господин Си на летището в Белград...
* Ръководи бюрото за Източна и Централна Европа на в. „ Ню Йорк таймс “ във Варшава, отразява и разяснява политическите процеси в Литва, Латвия, Естония, България, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР